Koření a psychika: Jak nás skořice, paprika a další jednodruhová koření ovlivňují

Koření je již od pradávna součástí lidské kultury. Nejenže zlepšuje chuť našich jídel, ale také působí na naše tělo i mysl. Moderní věda nyní potvrzuje, co naši předci intuitivně věděli: koření má jedinečné účinky na naši psychiku. Od uklidňujících vlastností skořice a vanilky po stimulující efekt maďarské papriky – každé koření má své specifické kouzlo. Například v Číně se koření běžně používalo k léčení různých nemocí a sloužilo i jako prevence proti infekcím.

V tomto článku se podíváme na to, jak konkrétní druhy koření ovlivňují psychické zdraví. Přiblížíme si i důvody, proč je koření dobrým spojencem nejen pro naše chuťové buňky, ale i pro duši.

Jak je možné, že koření ovlivňuje naši náladu?

Koření obsahuje řadu bioaktivních sloučenin, které mohou působit na nervový systém a hormony. Tyto sloučeniny ovlivňují produkci neurotransmiterů, jako je serotonin, dopamin nebo endorfiny, které hrají klíčovou roli v tom, jak se cítíme a jakou náladu momentálně máme.

  • Skořice například podporuje krevní oběh a působí mírně stimulačně. Její vůně zároveň přináší pocit klidu a tepla, což může pomoci při úzkostných stavech a pocitech stresu.
  • Červená paprika koření obsahuje kapsaicin, který stimuluje produkci endorfinů, známých také jako hormony štěstí. Díky tomu může paprika zlepšit náladu a dodat energii.
  • Paprika koření (zejména pravá maďarská paprika nebo červená paprika) obsahuje kapsaicin, který stimuluje endorfiny, známé jako hormony štěstí. Pravidelná konzumace papriky může přinést nejen radost, ale také fyzické uvolnění.

Vliv skladby jídelníčku na naše psychické zdraví by se nemělo podceňovat. Přísloví, které říká, že jeden mozek se nachází v hlavě a druhý ve střevech, nevzniklo nadarmo. Oba tyto systémy fungují propojeně díky nervovým propojením, která zprostředkovávají výměnu informací. Nevhodné potraviny mohou lehce způsobovat podrážděnost, pocity úzkosti, zvýšenou únavu, poruchy soustředění a duševní onemocnění.

Zajímavý fakt o koření

Je nám všem dobře známo, že například bylinky pochází z lístků rostlin. Nicméně koření se dá získávat i třeba z kůry, květů, pupenů, kořenů, plodů a semen. To znamená, že můžeme hned z jedné rostliny získat několik různých produktů, které mají odlišné chutě a jsou určené k jiné přípravě a úpravě. Jednou z takových rostlin je koriandr. Z něj se používají lístky, pak semena, a nakonec i kořen. Každá tato část rostliny disponuje úplně jinou chutí a vůní.

Jednodruhové koření a jeho vliv na psychiku

Jednodruhová koření, tedy ta, která nejsou směsí, mají přímější a často intenzivnější účinek na tělo a mysl. Například:

  • Vanilka: Již po staletí je známá jako uklidňující prostředek. Její sladká vůně pomáhá snížit hladinu kortizolu, hormonu spojeného se stresem.
  • Zázvor: Podporuje trávení a zahřívá tělo. Neměl by chybět zejména v jídelníčku žen, protože je nedostižným prostředkem v prevenci v boji s rakovinou vaječníků. Dokáže nejen zabránit jejímu rozvoji, ale umí i zpomalit rakovinné bujení. Kromě toho podporuje krevní cirkulaci a snižuje hladinu cholesterolu.
  • Bazalka: Navozuje dobrou náladu a její zklidňující účinky dokáží tělo i mysl příjemně zklidnit. Stejně jako kurkuma je doporučená při boji s depresí.
  • Oregano: Je doporučováno jako podpůrná léčba při depresích a úzkostných stavech. Obsahuje i významné množství vitamínu B6, díky čemuž dodává tělu energii a zlepšuje průtok krve do mozku.

Vliv koření na zdraví a psychiku | Horyko.cz

Zdroj: https://pixabay.com/cs/photos/oreg%C3%A1nem-bylinky-oko%C5%99enit-321033/

Zajímavý tip: Vytvořte si vanilkové mléko – přírodní antidepresivum

Pokud hledáte pomocníka, který vám pomůže s usínáním nebo s relaxací, pak vyzkoušejte následující:

  • Nalijte do hrnce ½ litru rostlinného mléka a do něj seškrábněte semínka ze dvou lusků vanilky
  • Za stálého míchání směs zahřívejte na mírném ohni asi 15 minut
  • Před spaním nebo relaxací vypijte malý šálek teplého nápoje
  • Zbytek přelijte to skleněné láhve a uchovávejte ji v ledničce

Maďarské zlato a jeho jedinečné účinky

Maďarská paprika je doslova napěchovaná vitamíny, důležitými minerály, antioxidanty, vlákninou a dalšími životně důležitými složkami. Její sytě červená barva není pouze estetickým prvkem, ale je především indikátorem množství vitamínu A (beta-karotenu). Díky vysokému obsahu draslíku, hořčíku a železa podporuje správnou funkci svalů a nervového systému. Její antioxidanty chrání tělo před oxidačním stresem, záněty, a dokonce před makulární degenerací očí.

Dokonce studie naznačují, že paprika může disponovat ochrannými účinky proti některým typům rakoviny. Obsahuje v sobě tolik antioxidantů, flavonoidů a kapsaicinu, že může neutralizovat karcinogenní látky a zpomalit tak růst rakovinných buněk. Ať už se tedy chystáte ochutnat sladkou, pikantní nebo uzenou variantu, vězte, že opravdu každé zrníčko je malým pokladem, který vám přinese zdravotní výhody.

TIP: Udělejte radost svým blízkým dárkovým balením naplněným třemi druhy maďarské papriky z našeho e-shopu.

Dobrou náladu vám navrátí fazolová polévka s pálivou maďarskou paprikou

Ingredience:

  • Fazole
  • Uzená žebra
  • Krkovička a klobása (csabai nebo qyulai)
  • Pálivá mletá paprika
  • Cibule, česnek
  • Mrkev a petržel
  • Brambory a zelená paprika
  • Petržel
  • Sádlo

Namočíme fazole přes noc do vody. Slijeme vodu a dáme je vařit – nesolte je, jinak vám nezměknou. V druhém hrnci nechejte vařit žebra. Po 10 minutách zkontrolujte množství vody a v případě nutnosti trochu ulijte, aby se vám tam vešly ostatní suroviny. Po kontrole vody přidáte krkovičku, kořenovou zeleninu, na kostičky pokrájené brambory, zelenou papriku, cibuli, česnek, petrželku a koření.

Na pánvi rozpusťte sádlo, přidejte mouku, aby vznikla jíška a přidejte pálivou mletou papriku a vše po lehkém opražení zalijte trochou vývaru. Snažte se metličkou vše dobře rozmíchat, a následně směs přidejte do hrnce. Jakmile maso a zelenina budou měkké, maso oberte a zeleninu nakrájejte, dále přidejte fazole i s jejich vývarem.

Na pánvi si opečte klobásu, kterou rovněž přidáte do vývaru. Vývar ještě dochutíte solí, pepřem a podle chuti i octem. Pro zjemnění polévky se přidává i kysaná smetana, ale záleží na vás, zda ji využijete. Pokud se vám bude zdát polévka málo pikantní, přidejte ještě trochu pálivé mleté papriky.

Koření jako přírodní podpora naší psychiky

Koření je nenahraditelným pomocníkem. Skořice, vanilka nebo koření paprika mohou zklidnit mysl, zlepšit náladu a podpořit nejen duševní rovnováhu. Navíc se jedná o přírodní a snadno dostupné prostředky, které lze zařadit do každodenního života. Ať už preferujete jemné tóny vanilky, nebo ostrý nádech, které má maďarské koření nebo paprika, vězte, že každé koření má své místo v podpoře naší pohody.

Zkuste experimentovat s různými druhy koření a objevte, jaké kombinace vám nejlépe vyhovují. Vaše tělo i mysl vám za to poděkují!