Maďarské lečo recept

🍳 Tradiční maďarské lečo (Lecsó) – detailní recept

🧺 Suroviny (4 porce):

  • 500 g zelených paprik (klasických, ne kapie)

  • 400 g rajčat (nejlépe zralých, šťavnatých)

  • 1–2 ks cibule (větší, žluté)

  • 200 g uzené klobásy (ideálně maďarské, např. csabai nebo gyulai)

  • 2 lžíce vepřového sádla (nebo olej, pokud jsi smutný modernista)

  • 1 lžička mleté sladké papriky (ano, maďarská paprika – jinak to nebude ono)

  • Sůl a pepř podle chuti (v tomto případě opravdu jen pepř a sůl – ne bazalkové experimenty)

  • Volitelné: 2 vejce (na závěrečné zjemnění), 1 zelená chilli paprička (pro životní drama)


🧑‍🍳 Postup krok za krokem:

1. Základní příprava:

  • Papriky očisti od semínek a nakrájej na tenké proužky.

  • Rajčata spař ve vroucí vodě, stáhni slupku (nebuď líný) a nakrájej na kostky.

  • Cibuli oloupej a nakrájej na půlkolečka.

  • Klobásu nakrájej na šikmá kolečka, ať to vypadá víc rustikálně.

2. Restuj cibuli:

  • Ve větší hluboké pánvi (nebo kotlíku, pokud se snažíš být autentický) rozehřej sádlo.

  • Přidej cibuli a restuj dozlatova. Tady se rodí základ chuti. Nespěchej. Cibule chce čas. Ty bys taky chtěl.

3. Přidej klobásu a paprika:

  • Jakmile cibule zesklovatí, přidej klobásu. Nech ji pustit tuk a vůni.

  • Pak přidej papriku a promíchej. Restuj cca 5–7 minut, dokud nezačne měknout.

4. Teprve teď paprika mletá:

  • Stáhni plamen, přidej mletou sladkou papriku, rychle promíchej, aby nezhořkla.

  • Ihned přidej nakrájená rajčata, která to celé zchladí a vytvoří základ šťávy.

5. Dusi, nemuč:

  • Osol, opepři. Zakryj poklicí a dust na mírném ohni cca 15–20 minut, dokud zelenina nezměkne a nespojí se v rajčatovo-paprikový epos.

  • Pokud chceš, přidej na závěr 2 vejce a míchej, dokud se nesrazí – získáš tím krémovější strukturu.


🥄 Servírování:

  • Podávej s čerstvým chlebem, rýží nebo bramborami.

  • Lečo se dá jíst i studené, což oceníš při druhé večeři o půlnoci.

  • Přidej sklenici piva nebo maďarské víno – to je volitelné jen formálně.


📦 Variace:

  • Vegetariánská verze: bez klobásy, přidej víc paprik a třeba cuketu nebo lilek.

  • Luxusní verze: s vejci, smetanou a uzeným tofu pro hipsterské soboty.

  • Drsná verze: přidej kajenský pepř, ať ti pálí i svědomí.


🧠 Zajímavost:

V Maďarsku se lečo často připravuje ve velkém, na ohni, venku – během pozdního léta, kdy je přebytek paprik a rajčat. Není to jen jídlo – je to rituál.

Cena

85299
185299
Koření na vepřové maso bez soli 150g | Horyko.cz
Koření na vepřové maso bez soli 150g
149 Kč

Skladem 
Detail
63
Kořenící směs pikant 150g (max 15% soli) | Horyko.cz
Kořenící směs pikant 150g (max 15% soli)
149 Kč

Skladem 
Detail
64
Mletá maďarská paprika pálivá 250g | Horyko.cz
Mletá maďarská paprika pálivá 250g
149 Kč

Skladem 
Detail
49
Vynikající a výrazná chuť maďarské papriky z oblasti Szeged | Horyko.cz
Mletá maďarská paprika sladká 250g
149 Kč

Skladem 
Detail
45
Mletá maďarská paprika uzená 250g | Horyko.cz
Mletá maďarská paprika uzená 250g
149 Kč

Skladem 
Detail
50
PASTA GULAS 003 rev
Papriková pasta gulášová sladká 160g
85 Kč

Skladem 
Detail
62
Kalocsai Papika Krém jemný
Papriková pasta jemná 160g
85 Kč

Skladem 
Detail
61
Kalocsai Papika Krém
Papriková pasta pálivá 160g
85 Kč

Skladem 
Detail
60
Sušená kořenová zelenina bez soli 250g | Horyko.cz
Sušená kořenová zelenina bez soli 250g
149 Kč

Skladem 
Detail
48
10 položek celkem
Exkluzivita
Originál z Maďarska
na vybrané produtky máme v ČR výhradní zastoupení
Přes 8000 výdejních míst
Přes 8000 výdejních míst
po celé ČR prostřednictvím Zásilkovny